Lise Grinaker (34) fikk de første symptomene på det som skulle vise seg å være psoriasisartritt (PsA) i begynnelsen av sitt første svangerskap. Hvordan påvirker graviditet egentlig sykdomsaktivitet? Det kommer helt an på hvilken diagnose du har det!
De revmatiske sykdommene arter seg nemlig ulikt i et svangerskap. Den revmatiske sykdommen kan påvirke svangerskapet, og svangerskapet kan påvirke den revmatiske sykdommen i ulik grad. Det er derfor viktig å planlegge svangerskapet. Legen din skal alltid vurdere hvilken risiko et svangerskap har for deg, ut fra hvilken type revmatisk sykdom du har og hvor alvorlige plagene dine er.
For Lise var det ikke så lett å snakke med legen om dette på forhånd, for hun hadde ingen anelse om at hun hadde en revmatisk sykdom.
– Jeg hadde store smerter i den ene foten, men ingen skjønte hva det kunne være. Jeg gikk på krykker de første månedene av graviditeten, forteller Lise. Tre måneder inn i svangerskapet ble hun plutselig mye bedre. – Smertene i foten ble helt borte og jeg var stort sett frisk og rask hele svangerskapet, sier hun.
Jeg hadde store smerter i den ene foten, men ingen skjønte hva det kunne være.
Tre måneder etter at sønnen hennes var født, endret alt seg. Hun våknet med store smerter i den ene fingeren, og alt utviklet seg raskt derfra. – Jeg ble gradvis dårligere og dårligere. Jeg fikk vondt i muskler i hele kroppen, og fingrene mine hovnet opp. Til slutt ble jeg så dårlig at jeg ikke klarte å kle på meg selv. Jeg kom meg ikke opp av senga selv engang. Det gikk så langt at jeg hadde ambulansepersonell på besøk, som satt en sprøyte muskelavslappende på meg så jeg skulle klare å komme meg opp av senga. Det var ingen lett situasjon for en nybakt familie, forteller Lise.
Etter dette ringte Lise til Revmatismesykehuset på Lillehammer, hvor hun fikk veldig god hjelp.
– Jeg ble lagt inn en uke, og fikk etter hvert diagnosen psoriasisartritt. Og nå, flere år etter, ved hjelp av biologiske medisiner, trening, endring av kosthold og levevaner har jeg det mye bedre. Jeg har fått en sønn til, og jeg lever et aktivt liv sammen med familien min, avslutter Lise.
(Les om hvordan ulike diagnoser blir påvirket av svangerskap, under bildet)
Ikke vanlig at svangerskap trigger revmatisk sykdom
-Det er svært sjelden at revmatisk sykdom debuterer i svangerskapet selv om det kan forekomme, men svangerskap kan trigge immunapparatet og gi økt risiko for at leddgiktsykdom oppstår i løpet av det første året etter fødsel, forklarer Marianne Wallenius, professor i revmatologi ved nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatiske sykdommer (NKSR). I en norsk studie så vi at denne tendensen var mest tydelig etter første svangerskap. Totalt sett er det likevel sjelden at leddgiktsykdom debuterer etter svangerskap fortsetteer hun.
Mest vanlig med oppbluss etter fødselen
De norske studiene basert på data fra RevNatus registeret har vist at det er få kvinner med henholdsvis psoriasisleddgikt, spondyloartritt og juvenil idiopatisk artritt som har aktiv sykdom i svangerskapet, men at oppbluss i løpet av første år etter fødsel forekommer, forteller Wallenius. – Hun legger til at de nå er i gang med et nytt prosjekt der de skal se på sykdomsktivitet ved revmatoid artritt.
Hun understreker også viktigheten av at pasientene følger råd fra sin revmatolog angående medikamentell behandling.- I dag har man flere typer medisiner tilgjengelig som kvinnen kan bruke i hele svangerskapet og ved amming, for å holde sykdomsaktiviteten så lav som mulig, avslutter Marianne Wallenius.
Graviditet og ulike revmatiske sykdommer
Psoriasisleddgikt og gravid
Rundt 75 prosent av kvinner med psoriasisleddgikt opplever stabil, lav sykdomsaktivitet eller at sykdommen blir helt borte under svangerskapet, og i året etter fødselen.
Cirka 25 prosent opplever imidlertid forverring i løpet av det første halvåret etter fødselen. Forverringen vedvarer som regel ikke, og ett år etter fødselen er de fleste på samme nivå som de var før de ble gravide.
Dersom du har hatt pause fra dine faste medisiner i svangerskapet kan det være viktig å komme fort i gang igjen med behandlingen etter fødsel, for å forebygge oppbluss. Mange medisiner brukt ved revmatisk sykdom er trygge å bruke også ved amming. Det er viktig at du snakker med behandlende revmatolog om dette underveis i svangerskapet.
Les også: Beroliger kvinner med psoriasis artritt
Leddgikt og gravid
Kvinner med leddgikt reagerer ulikt på graviditet. Mange opplever en bedring av symptomene under svangerskapet. Hos de fleste skjer bedringen i løpet av det første trimesteret, og varer hele svangerskapet. Hos omtrent 40 prosent vil sykdommen imidlertid forbli uforandret eller forverre seg. Det er ukjent hvorfor noen opplever bedring i sykdommen under graviditeten og andre ikke.
I løpet av det første året etter fødselen opplever inntil 60 prosent økt sykdomsaktivitet. Det skjer vanligvis 2-6 måneder etter fødselen. Forverringen vedvarer som regel ikke, og ett år etter fødselen er de fleste på samme nivå som de var før de ble gravide.
Dersom du har hatt pause fra dine faste medisiner i svangerskapet kan det være viktig å komme fort i gang igjen med behandlingen etter fødsel, for å forebygge oppbluss. Mange medisiner brukt ved revmatisk sykdom er trygge å bruke også ved amming. Det er viktig at du snakker med behandlende revmatolog om dette underveis i svangerskapet.
De aller fleste med leddgikt vil oppleve ukompliserte svangerskap, men enkelte studier har vist at høy sykdomsaktivitet kan gi noe økt risiko for for tidlig fødsel, samt lav fødselsvekt hos barnet.
Les om May-Liz som har fått barn selv om hun har leddgikt
Barneleddgikt og gravid
Omtrent halvparten av kvinner med barneleddgikt har ikke leddsymptomer i voksen alder. For disse kvinnene vil et svangerskap vanligvis ikke føre til økte leddplager.
Dersom du fikk diagnosen i tidlig barnealder bør du planlegge svangerskapet i samråd med revmatolog. Revmatologen skal vurdere om det er nødvendig med eventuelle forundersøkelser, som for eksempel røntgenbilder. Dette gjelder også kvinner med systemisk barneleddgikt.
Omtrent halvparten av kvinner med barneleddgikt har fortsatt aktiv leddsykdom i voksen alder. Rundt 80 prosent av disse kvinnene opplever lav sykdomsaktivitet eller remisjon under svangerskapet.
Mange opplever forverring etter fødselen, ofte allerede seks uker etter. Sykdommen roer seg deretter som oftest til samme nivå som før svangerskapet innen det første året etter fødselen.
Dersom du har hatt pause fra dine faste medisiner i svangerskapet kan det være viktig å komme fort i gang igjen med behandlingen etter fødsel, for å forebygge oppbluss. Mange medisiner brukt ved revmatisk sykdom er trygge å bruke også ved amming. Vi anbefaler at du snakker med behandlende revmatolog om dette underveis i svangerskapet.
De aller fleste med barneleddgikt vil oppleve ukompliserte svangerskap, men en studie har vist noe økt risiko for svangerskapsforgiftning og for tidlig fødsel.
Les om Nadia som har fått to barn, selv om hun har barneleddgikt.
Spondyloartritt og gravid
De fleste kvinner med spondyloartritt opplever stabil sykdomsaktivitet i svangerskapet og året etter fødselen. Mindre enn halvparten har aktiv sykdom i svangerskapet.
Mange opplever forbigående økt sykdomsaktivitet midt i svangerskapet, og dårligere fysisk funksjon, særlig sist i svangerskapet. Dette skyldes nok delvis selve svangerskapets påvirkning av nedre rygg og bekken, men bekkenløsning er ikke hyppigere hos kvinner med spondyloartritt enn hos friske kvinner.
Har du spondyloartritt er det spesielt viktig å være i fysisk aktivitet under svangerskapet. Du kan dra nytte av fysioterapi og et treningsprogram tilpasset sykdommen og graviditeten.
Så lenge sykdommen ikke har ført til betydelig redusert bevegelighet i rygg, hofte og bekkenområde anbefales kvinner med spondyloartritt å føde vaginalt.
Endel opplever bedring etter fødselen, men noen, gjerne de med plager fra andre ledd i tillegg til ryggen, blir verre etter fødselen. Sykdomsaktiviteten pleier å roe seg ned igjen i løpet av året etter fødsel.
De aller fleste med spondylartritt vil oppleve ukomplisert svangerskap, men en studie har vist noe økt risiko for svangerskapsforgiftning og for tidlig fødsel ved aktiv sykdom.
Du kan amme dersom eventuelle medisiner du bruker er trygge å bruke ved amming.
Les om Mari som har spondyolartritt, og om hennes svangerskap
Gravid ved Systemisk Lupus Erythematosus (SLE) og andre bindevevssykdommer
Svangerskap hos kvinner med SLE er ikke på langt nær så risikofylt som man antok for bare få år siden. Godt planlagte svangerskap øker sjansen for et vellykket svangerskap for både mor og barn.
Til tross for at mange kvinner med SLE og andre bindevevssykdommer har normale svangerskap, er det viktig at du er forberedt på at det kan oppstå problemer. Sykdommen bør ha vært i en god fase i minst seks måneder før du prøver å bli gravid. Siden aktiv lupusnefritt (nyrebetennelse) utgjør en helserisiko for både mor og foster, er det spesielt viktig at denne tilstanden er i en god fase.
Ved aktiv SLE bør du gå til kontroll hos spesialist – revmatolog, gynekolog og eventuelt indremedisiner – før du planlegger svangerskapet.
I løpet av svangerskapet må sykdommen følges nøye av revmatolog, med månedlige kontroller i første og andre trimester. Mot slutten og ved tegn til forverring, er det viktig med hyppigere kontroller.
For å hindre at sykdommen blusser opp, anbefales det at du bruker legemiddelet Plaquenil i svangerskapet hvis du tåler det. Dette utgjør ingen risiko for barnet. Fra svangerskapsuke 10-12 anbefales også alle SLE-pasienter å bruke Albyl E for å redusere risikoen for svangerskapsforgiftning.
Les også: Mindre risiko for gravide med Lupus
Hvordan påvirker svangerskapet sykdommen?
Sykdomsaktiviteten ved SLE svinger under et svangerskap på samme måte som når du ikke er gravid. Omkring halvparten kan regne med akutt forverring som trenger behandling. Symptomene er ofte hevelse og smerter i ledd, hudutslett og generell tretthet.
Plager du får under svangerskapet trenger ikke skyldes sykdommen. Også friske gravide kan få væskeansamling, leddhevelse, rødhet i ansiktet og håravfall.
Omkring en femtedel vil ha proteiner i urinen, som i noen tilfeller kan være første tegn på nyrebetennelse. Forhøyet blodtrykk kombinert med proteiner i urinen kan være tegn på svangerskapsforgiftning.
Noen kvinner får påvist ved blodprøve at de har antistoffer – såkalte antifosfolipidantistoffer – i blodet, som øker risikoen for blodpropp og spontane aborter. Dersom du tidligere har hatt blodpropp eller spontane aborter, trenger du forebyggende behandling med blodfortynnende middel.
Etter svangerskapet
Det er viktig med oppfølging også etter fødselen, da en del kvinner med SLE opplever en forverring av sykdommen i løpet av det første året etter fødselen. Du kan amme barnet dersom legemidlene du bruker er ansett trygge ved amming.
Informasjonen om de ulike diagnosene er hentet fra helsenorge.no
Gratis webinar om revmatisk sykdom og svangerskap
|
|
Følg opplysningskampanjen #foreldredrømmen og lær mer
Gjennom etableringen av den helt nye nettsiden foreldredrommen.no, skal Norsk Revmatikerforbund sammen med BURG, NKSR , Spondyloartrittforbundet og UCB Pharma sørge for å tilby mer kompetanse om svangerskap og revmatiske sykdommer. På den måten kan flere gjøre trygge og bevisste valg når de planlegger å få barn, under svangerskapet og i tiden etterpå.