Hopp til innhold
Forside / nyheter / Utløser bakterier leddgikt?
Støtt oss

Utløser bakterier leddgikt?


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 13.03.2016 / Oppdatert: 28.03.2016


Forskere kan være et steg nærmere svaret på hvorfor leddgikt oppstår. Funn av en mengde bakterier i kjeveleddene til personer med barneleddgikt kan endre både forståelsen av leddgikt og hvordan vi behandler sykdommen.

Nå har forskere ved Det odontologiske fakultet funnet flere typer bakterier i kjeveleddene til pasienter med barneleddgikt. Dette kan bety at bakterier trigger immunforsvaret til å sette i gang betennelsen som oppstår ved leddgikt. Det kan rokke ved forståelsen av hele sykdommen og dens årsaker.

Ny behandlingsmetode

– Hvis det viser seg at disse bakteriene faktisk forårsaker sykdommen, kommer det også til å endre måten vi behandler den på, forklarer forsker Heming Olsen-Bergem i en sak publisert på Det odontologiske fakultets nettsider.

Det er vanlig å behandle leddgikt med blant annet kortison. Men kortison har en del uheldige bivirkninger. Blant annet kan det påvirke indre organer som nyrer og lever negativt. Spesielt barn som er i en vokseprosess er særlig sårbare for disse påvirkningene, forteller Olsen-Bergem.

Skylle vekk leddvæsken

Olsen-Bergem og hans kolleger utførte også to ulike behandlinger på kjeveleddene til pasienter med barneleddgikt. I det ene leddet sprøytet de inn kortison. Det andre skyllet de ut, det vil si at de fjernet leddvæsken som ligger rundt selve kjeveleddet. Betennelsesstoffene i leddvæsken ble dermed vasket ut.

Dette gav kroppen mulighet til å produsere ny væske, med færre betennelsesstoffer.

En sammenligning viste ingen forskjell mellom behandling gjennom innsprøytning eller skylling hos flere av pasientene. Konklusjonen ble dermed at vanlig kortisonbehandling ikke nødvendigvis er den mest hensiktsmessige mot betennelser i kjeveleddet.

Spennende forskning

Generalsekretær Tone Granaas i Norsk Revmatikerforbund synes de nye funnene er svært interessante.

– Dette er spennende forskning, som på sikt kan gi mer effektiv og skånsom behandling enn vi har i dag, sier hun.

Les hele saken på Det odontologiske fakultets nettsider.

Relaterte artikler

Leddgikt Den indre kampen