Norge er på verdenstoppen i osteoporotiske brudd. Med en aldrende befolkning er kunnskap om forebygging og behandling viktigere enn noen gang. I november ble det årlige seminaret Osteoporoseforum gjennomført. 150 deltakere fulgte med på et spennende og tettpakket program.
– 1 av 2 kvinner og 1 av 4 menn over 50 år vil få et osteoporotisk brudd i løpet av livet, fortalte professor Dr. Med NTNU, Unni Syversen, under årets Osteoporoseforum. – Det er en epidemi.
Osteoporose eller beinskjørhet, er en sykdom som gjør skjelettet porøst, svakt og skjørt. Mineralinnholdet i skjelettet er nedsatt og kvaliteten på skjelettet er dårligere. Resultatet er økt risiko for brudd, også kjent som beinskjørhetsbrudd.
NRFs landsdekkende diagnosegruppe for osteoporose
Tradisjonen med et årlig fagseminar om osteoporose ble videreført av Norsk Revmatikerforbund etter at tidligere Norsk Osteoporoseforbund ble fusjonert med NRF. Det var den landsdekkende diagnosegruppen for osteoporose i NRF som var arrangør av seminaret, med støtte fra NRFs administrasjon.
NRFs forbundsleder, Marleen Rones, ønsket velkommen på vegne av Norsk Revmatikerforbund.
Dette er dagen der medlemmer, fagmiljøet og forskningsmiljøet møtes. Det her er en viktig dag, sa Rones.
Ågot Bell Espeseth, likeperson for osteoporose i NRF og representant i diagnosegruppen, fortalte om hvordan det er å få en osteoporosediagnose og om arbeidet til diagnosegruppen.
– Diagnosegruppen i NRF skal være en rådgivende ressursgruppe i spørsmål om osteoporose. Vi skal ivareta spesialisert brukerkompetanse og øke kunnskapen om osteoporose, fortalte hun.
Bell Espeseth jobber som sykepleier for eldre. Hun fikk selv diagnosen osteoporose i 50-årene.
– Jeg var på en cross-fit trening på SATS, da det plutselig sa pang i brystet. Treneren avbrøt timen, da smellet var så høyt. Jeg fortsatte å trene, men det var vondt, fortalte hun.
Det ble starten på flere brudd, og etter hvert undersøkelser, for Bell Espeseth. Under seminaret fortalte hun om behandlingen hun har fått, og om hvordan det er å leve med diagnosen.
– Jeg trener tre ganger i uka på SATS, og har ikke hatt flere brudd siden jeg begynte på behandling. Jeg håper vi kan få mer kunnskap om både trening og behandling, avsluttet hun.
Som likeperson i NRF deler hun av sine erfaringer og gir råd til andre med osteoporose.
Menn og osteoporose
Professor Dr. Med NTNU, Unni Syversen, holdt innlegg om menn og osteoporose.
Menn får sjeldnere og senere osteoporotiske brudd, og ca. 10 år senere enn kvinner, men det er allikevel en utbredt og alvorlig diagnose.
For menn er det ribbeinsbrudd som er det mest vanlige brudd, ca. 50 prosent av disse er lavenergibrudd, og risikoen øker over 80 år.
Konsekvensene av osteoporotiske brudd kan være store. Det gir økt risiko for mortalitet, særlig etter hoftebrudd. Her er menn spesielt utsatt da de gjerne er eldre enn kvinner ved et slikt brudd.
Medikamentell behandling hos menn er den samme som for kvinner, men det er gjort mindre forskning på menn og osteoporose
I forebyggingen av osteoporose hos menn, er det viktig å øke oppmerksomheten om sykdommen og risikofaktorene, sa Syversen.
Hun nevnte forebyggende tiltak som røykeopphør, begrense alkoholinntaket, regelmessig trening og fallforebyggelse.
Sekundær forebygging av osteoporose
Lene Bergendal Solberg, Overlege PhD, Ortopedisk avd., Ullevål sykehus, OUS, snakket om sekundærforebygging og NoFRACT studien.
– Osteoporose er en aldersrelatert sykdom og den øker i hele verden. For at vi skal kunne holde befolkningen aktiv og sprek lengst mulig, må vi behandle og forebygge osteoporose.
Det er 9000 hoftebrudd i året i Norge, og 50 000 osteoporoserelaterte brudd.
– Insidensen for brudd er fallende, men antall brudd er like mange, da vi blir flere eldre, sa Bergendal Solberg.
I forebyggingen trakk hun fram tidligere brudd som en stor risiko.
– Halvparten av hoftebruddspasientene har hatt et brudd før, og det er viktigere enn lav BMD for å forutsi fremtidig bruddrisiko.
Bare 3-20 prosent av pasienter med et tidligere lavenergibrudd får behandling for osteoporose.
– Vi har et felles ansvar som behandlere å sørge for at flere får behandling.
Helsevesenet må stadig prioritere, men hvem skal vi prioritere, spurte hun. Bergendal Solberg mener vi må prioritere de som allerede har hatt et brudd, gjerne nylig.
– Hoftebruddspasientene har høy lidelse, og koster samfunnet mye. Halvparten av disse pasientene har hatt et brudd før, så det bør være mulig å fange opp disse tidligere.
Resultater fra NoFRACT studien
En av flere måter å organisere sekundærforebygging på er Fracture Liaison Service (FLS). Metoden består av koordinert behandling, sekundær bruddforebygging, tverrfaglig tilnærming og opplæring av pasienten.
FLS vært kjent over flere år. Da NoFRACT studien startet, var det lite kunnskap om effekten av FLS.
– Studien viste at FLS ga betydelig redusert risiko. For alle typer brudd gav det 5 prosent redusert risiko. For hoftebrudd, 24 prosent redusert risiko og for død, 19 prosent redusert risiko, sa Bergendal Solberg.
Men gjør sykehusene i Norge sekundærforebygging med FLS?
– I 2013 hadde vi en spørreundersøkelse hos 44 sykehus i Norge der vi spurte om de hadde FLS eller annen systematisk sekundær bruddforebygging. Kun to sykehus svarte ja, sa Bergendal Solberg.
I 2022 svarte 25 av de 44 sykehusene at de hadde en form for sekundær bruddforebygging.
I 2024 har vi nådd en milepæl. Helse Sør-Øst har i det viktige oppdragsdokumentet skrevet at helseforetak skal sørge for sekundær bruddforebygging. Det er vi veldig fornøyd med!
Hoftebrudd i Oslo
Ingvild Hestnes, PhD kandidat, Ortopedisk avdeling, Ullevål sykehus, OUS, har forsket på hoftebrudd i Oslo. Hun har blant annet skrevet en artikkel i temautgaven av Sykepleien.
– Oslo har ifølge statistikken verdens høyeste forekomst av hoftebrudd.
I studien så de på tall hoftebrudd i Oslo fra 2019 da det var totalt 758 hoftebrudd.
- 95 % lavenergibrudd, faller fra egen høyde
- 73 % av bruddene skjedde hjemme
- 53 % bodde hjemme alene (dvs. forholdsvis friske)
En norsk undersøkelse fra 2022 (Kjelgaard et al) og en internasjonal undersøkelse fra 2023 (Sing) viser at det har vært en signifikant nedgang i hoftebrudd i Oslo, men fortsatt høyt.
Hvorfor det har vært en nedgang har ikke Hestnes og teamet hennes forsket på, men andre har gjort analyser. Osteoporosebehandling og en friskere eldre populasjon som røyker og drikker mindre og er i mer fysisk aktivitet, kan være årsaker. Sykehusene i Oslo var også tidlig ute med FLS/sekundærforebygging.
– Forebygging hjelper, og det blir enda viktigere framover da vi får flere eldre, sa Hestnes.
Inflammatoriske sykdommer og osteoporose
Tove Tveitan Borgen, overlege PhD, Revmatologisk avd., Drammen sykehus, holdt et innlegg om inflammatoriske sykdommer og osteoporose. Inflammatoriske sykdommer har økt risiko for osteoporose.
Eksempler på inflammatoriske sykdommer er flere revmatiske sykdommer, blant annet leddgikt, lupus, vaskulitt, psoriasis, spondyloartritt, men også andre sykdommer som KOLS, inflammatoriskes sykdommer i lunger, tarm, lever og nyrer, multippel sclerose (MS), psoriasis og sarkoidose.
Felles for disse er forhøyet CRP over lengre perioder.
Årsaken til osteoporose ved inflammatoriske sykdommer kan være selve den systemiske betennelse som er i kroppen. Det kan og være bruk av kortison. Og at man kanskje er mindre fysisk aktivt grunnet sykdommen, sa Tveitan Borgen.
– Når det er mye inflammasjon, må ha en brannslukker, og det beste vi har er kortison, men kortison øker risikoen for brudd. Risikoen for brudd kommer i løpet av de tre første månedene etter behandling. Så her gjelder det å være raskt ute og tenke bruddforebygging allerede ved første dose kortison.
Andre temaer som ble tatt opp på Osteoproseforum
- Spiseforstyrrelser og osteoporose
- Økt risiko for osteoporose ved kronisk nyresykdom og nyretransplantasjon
- Osteoporose og trening
- Aldring og osteoporose
- Kvinnehelse
- Osteoporose en folkesykdom
Om Osteoporoseforum
Tradisjonen med et årlig fagseminar om osteoporose ble videreført av Norsk Revmatikerforbund etter at tidligere Norsk Osteoporoseforbund ble fusjonert med NRF. Det var den landsdekkende diagnosegruppen for osteoporose i NRF som var arrangør av seminaret, med støtte fra NRFs administrasjon.
Seminaret retter seg spesielt mot leger, farmasøyter, sykepleiere, radiografer, fysioterapeuter, ergoterapeuter, legemiddelkonsulenter og annet helsepersonell med interesse for osteoporose. Men også flere personer som selv har osteoporose deltok. Seminaret ble holdt i auditoriet på Ullevål sykehus i Oslo, men kan kunne også følge seminaret digitalt.
Seminaret var åpent for alle, men hadde en deltakeravgift.
Vil du se hele programmet for årets seminar, finner du det her.
Vel møtt igjen til neste år!
Fakta om osteoporose
På våre diagnosesider finner du mye informasjon om osteoporose, behandling og forebygging.