Hopp til innhold
Støtt oss

Lede en aktivitet

Tenker du å starte en aktivitet? Trenger du litt inspirasjon eller ideer?

Her finner du en stor oversikt over aktiviteter du kan starte opp i ditt lokallag (kommer snart).

Dersom du skal lede en helt ny gruppe med en ny aktivitet, er det viktig å gjøre seg opp noen tanker og planlegge litt ekstra. Et av våre viktigste og beste tips er å tilpasse aktivitetene til deltagerne. Det er vanskelig å gi råd om tilpasninger fordi tilpasninger er individuelle. Skal en gi konkrete råd om tilpasning krever dette kjennskap til deltakeren. Dersom du ikke har kunnskap, desto viktigere er det å enten gjøre litt undersøking i forkant av deltagerne, eller legge til rette for ulike tilnærminger i aktiviteten.

Viktig å tenke på som instruktør/aktivitetsleder

Den viktigste kunnskapen har de som kan noe om aktivitet generelt. Har du erfaring og kunnskap om tilrettelegging av aktivitet kan du også tilrettelegge for personer med muskel- og skjelettplager eller revmatisk sykdom. Dernest trenger en kanskje noe kunnskap om diagnosen, sett i relasjon til aktiviteten. Men husk; det betyr ikke at en behøver å være ekspert. Vanligvis er noen enkle kjøreregler tilstrekkelig. Denne kunnskapen kan en for de fleste sitt vedkommende innhente gjennom kontakt med deltakeren selv eller at en forstår det å leve med en kronisk sykdom.

Det er mye opp til trener/aktivitetsleder om deltakeren opplever mestring i startfasen. En dyktig trener/aktivitetsleder vil kunne tilrettelegge dette slik at deltakeren opplever små seire. Det å velge aktivitet er ikke alltid lett. Det kommer helt an på deltakerens funksjonsnivå og ferdigheter. Man bør imidlertid vurdere den enkelte aktivitet med tanke på den/de deltakerne skal delta.

Mestre aktiviteter

Det å få til noe (mestre) er kanskje det viktigste elementet i motivasjon for å fortsette med en aktivitet. Derfor har det svært stor betydning at alle deltakere oppnår en følelse av å lykkes når en prøver ut en aktivitet. I startfasen må vi kanskje dytte på litt.

Deler av innholdet er hentet fra: Leker for alle. Beitostølen helsesportsenter.